Dla miłośników farszu do ruskich pierogów następny przepis, tym razem najłatwiejszy ze wszystkich. Nie potrzebujesz, ani ciasta pierogowego, ani piec naleśników, bo wystarczy farsz obtoczyć w bułce tartej i upiec kotleciki na patelni. Wspaniałe ruskie nadzienie w chrupiącej skorupce na pewno Ci posmakuje. Kotleciki są delikatne i pyszne. Podane z sosem i surówką stanowią świetny wegeteriański obiad.
Składniki:
0,75 kg ziemniaków
250 g sera twarogowego
1 cebula
masło klarowane
bułka tarta
1 jajko+ do obtoczenia
Przygotowanie:
ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić, chwilę odparować i rozgnieść praską
dodać twaróg rozgnieciony wcześniej widelcem z podsmażoną cebulką i ugnieść powtórnie
intensywnie doprawić solą i pieprzem. Na koniec wbić jajko i wyrobić farsz na jednolitą masą
formować owalne kotleciki, obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obydwu stron po kilka minut