Koszyczkowy Gyros
Inna wersja Gyros, makaronowe koszyczki nadziewane mięsem i warzywami z dodatkiem aromatycznej przyprawy każdego skuszą.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 pojedynczy filet z kurczaka
• 1 cebula
• 10 dag pieczarek
• 1 papryka czerwona
• 2 ogórki konserwowe
• 340 g kukurydzy konserwowej
• 1 opakowanie makaronu koszyczki
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 15 dag sera żółtego
• Olej do smażenia
• Sól
• 2 łyżki przyprawy gyros
Sposób przygotowania:
1. Makaronowe koszyczki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, obsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy bardzo drobno, oprószamy przyprawą Gyros oraz solą i dodajemy do cebuli.
4. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, paprykę, ogórki oraz odlaną z zalewy kukurydzę, smażymy dziesięć minut.
5. Gotowym farszem nadziewamy każdy koszyczek i układamy w naczyniu żaroodpornym.
6. Majonez mieszamy z ketchupem, polewamy sosem makaron, na wierzch posypujemy startym serem na tarce o dużych oczach.
7. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.