Tarta z kremem czekoladowym i żelką malinową
Zobacz inne super przepisy na tarty z kremem:
Tarta Budyniowa Z Adwokatem I Truskawkami
Pyszne ciasto na kruchym spodzie wypełnione lekkim kremem czekoladowym i żelką malinową. Smaczny deser na co dzień i od święta. Świetna propozycja na zbliżające się Walentynki.
Ciasto kruche
200 gramów mąki pszennej
100 gramów masła
50 gramów cukru pudru
1 duże żółtko
2 łyżki zimnej wody szczypta soli
Krem czekoladowy
150 ml. słodkiej śmietanki plus 50 ml do rozpuszczenia czekolady
50 gramów czekolady deserowej
1 łyżeczka cukru pudru
Galaretka z malinami
150 gramów malin użyłam mrożone
250ml wrzątku
1 galaretka o smaku malinowym
2 łyżki cukru
Ciasto kruche
Mąkę przesiać do miski dodać pokrojone w kostkę zimne masło i resztę składników na ciasto.
Całość rozetrzeć w dłoniach aż powstanie coś w rodzaju kruszonki.
Przesypać na blat i zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra. Naczynie do tarty wysmarować niewielką ilością masła. spód i boki dokładnie wylepić ciastem.
Nakłuć widelcem po całej powierzchni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20- 30 minut.
Krem czekoladowy
Śmietankę (50 ml) podgrzać ale nie gotować dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawić do wystudzenia powinna jednak zostać płynna.
Śmietankę ubijać z cukrem pudrem na gęsty krem następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników..
Krem czekoladowy wyłożyć na wystudzoną tarte zostawiając około pół centymetrowe miejsce na żelkę.
Wstawić do lodówki.
Żelka malinowa
Galaretkę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić.
Rozmrożone maliny wymieszać z cukrem i pozostawić na 5 minut aby puściły sok.
Następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. (jeżeli ci nie przeszkadzają pesteczki to pomiń ten krok)
Do malin wlać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Gdy żelka zacznie lekko tężeć wyłożyć na wierzch tarty po same brzegi. Najlepiej zrobić to rozkładając łyżka po łyżce po całej powierzchni kremu.
Wstawić ponownie do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego 🙂
1 Komentarz