Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Co prawda karnawał i Tłusty Czwartek już za nami, ale u mnie jeszcze typowo karnawałowe wypieki, bo oponki drożdżowe, które można też nazwać donatami, czy po prostu pączkami z dziurką. Takie oponki można zrobić z takiego samego ciasta jak pączki, po prostu nadajemy im inny kształt i nie dodajemy nadzienia. Oponki drożdżowe z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Można je po usmażeniu posypać cukrem pudrem jak ja lub polać lukrem, bądź czekoladą. Z podanej porcji wyszło mi kilkanaście sztuk oponek plus małe pączuszki powstałe z wyciętych środków z oponek. Ilość jednak będzie zależała od wielkości foremki, którą użyjemy do wycinania kształtów. Ja zrobiłam część oponek w kształcie kwiatków, a część w tradycyjnym okrągłym kształcie. Oto przepis:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.