Wielkanocne kotlety
Sposób na mielone w innej odsłonie. Kotlety robimy z białej kiełbasy i polewamy sosem żurkowym. Bardzo szybkie, proste wykonanie, a jest tradycja, że w Święta Wielkanocne podajemy żurek, my możemy podać kotlety w żurku 😊
Składniki:
• 1 kg białej surowej kiełbasy
• 3 szklanki domowego zakwasu na żurek lub kupnego
• ½ szk. śmietany 12 %
• 1 jajko
• Olej do smażenia
• 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę obieramy z osłonek, wbijamy jajko, mieszamy i wilgotnymi dłońmi robimy okrągłe kotlety.
2. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy w naczyniu.
3. Zakwas na żurek wlewamy do garnka, wsypujemy majeranek, wlewamy śmietanę i gotujemy. Jak sos jest za rzadki można zagęścić mąką.
4. Sosem polewamy kotlety.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.