Wielkanocne kotlety

Wielkanocne kotlety

Wielkanocne kotlety

Sposób na mielone w innej odsłonie. Kotlety robimy z białej kiełbasy i polewamy sosem żurkowym. Bardzo szybkie, proste wykonanie, a jest tradycja, że w Święta Wielkanocne podajemy żurek, my możemy podać kotlety w żurku 😊

Składniki:
• 1 kg białej surowej kiełbasy
• 3 szklanki domowego zakwasu na żurek lub kupnego
• ½ szk. śmietany 12 %
• 1 jajko
• Olej do smażenia
• 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę obieramy z osłonek, wbijamy jajko, mieszamy i wilgotnymi dłońmi robimy okrągłe kotlety.
2. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy w naczyniu.
3. Zakwas na żurek wlewamy do garnka, wsypujemy majeranek, wlewamy śmietanę i gotujemy. Jak sos jest za rzadki można zagęścić mąką.
4. Sosem polewamy kotlety.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.