Kotlety mielone pod kołderką z pora
Ale pyszne posmakujesz nie pożałujesz, same rozpływają się w ustach. Mielone kotlety z porową pierzynką.
6 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 jajko
• 3 łyżki masła
• Olej do smażenia
• Por
• ½ papryki czerwonej
• 125 g sera żółtego
• 125 ml śmietany 30%
• 2 łyżki bułki tartej+ do panierki
• Pieprz
• Sól
• 2 łyżki przyprawy gyros
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojona cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, wsypujemy dwie łyżki bułki tartej i wyrabiamy mięsa robimy duże kulki, rozpłaszczamy ręką na cienkie kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojonego w krążki pora, doprawiamy pieprzem oraz solą. Wlewamy śmietanę i gotujemy do chwili aż sos zrobi się gęsty.
3. Sos z porem układamy na każdym kotlecie.
4. Ser oraz paprykę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch każdego kotleta.
5. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniki 10 minut w 180°C.
6. Kotlety gotowe.
7. Smacznego.