Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami, pieczony na kruchym spodzie posypany chrupiącą kruszonką. Pyszotka.

Forma 24 cm x 24 cm
20 porcji
Czas przygotowania 60 minut

Składniki na spód:
• 15 łyżek mąki pszennej
• 250 g margaryny rozpuszczonej
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 żółtek

Składniki na masę serową:
• 1 kg twarogu sernikowego
• 100 g masła
• 3 łyżki cukru
• 3 całe jajka
• 80 g budyniu waniliowego

Składniki na bezę:
• 5 białek z jajka
• 1 szklanka cukru
• Szczypta soli

Dodatkowo:
• Puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do woreczka i chowamy do zamrażalnika a drugą część rozwałkowujemy i wykładamy na dno tortownicy. Pieczemy 10 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku.
2. W tym czasie robimy masę miksujemy masło z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, następnie twaróg i na koniec budyń w proszku.
3. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto, na masie układamy pokrojone brzoskwinie.
4. Pozostała nam do zrobienia beza, białka ubijamy mikserem, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Masę bezową wykładamy na owoce i ścieramy na tarce o dużych oczach wcześniej schowane ciasto do zamrażalnika.
5. Ciasto pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C
6. Po upieczeniu chłodzimy, gotowe.
7. Smacznego.

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.