Francuskie koszyczki
Urocze koszyczki jako przekąska, można podać na zimno, ciepło, wystarczy polać ulubionym sosem.
12 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 2 opakowania ciasta francuskiego
• 1 papryka czerwona
• 2 marchewki
• Olej do smażenia
• 1 cebula
• 15 dag sera żółtego
• 2 łyżki przyprawy gyros
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w drobna kostkę, doprawiamy przyprawą oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Na drugiej patelni smażymy obrana, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy obrane, starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojoną w paseczki paprykę.
3. Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy najlepiej dużym kubkiem koła, układamy w formie do muffin.
4. W środku ciasta umieszczamy po łyżce mięsa.
5. Na wierzch wykładamy warzywa i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
6. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego.