Roladki w sosie żurawinowym
Pomysł na soczyste roladki w sosie z żurawiny, takie roladki mogą być podane na świąteczny obiedzie lub imprezie.
9 porcji
55 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg schabu
• 2 ząbki czosnku
• 420 g mozzarelli
• 230 g żurawiny do mięsa
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• Olej do smażenia
• Mąka pszenna do panierki
• Kostka rosołowa lub ½ szk. bulionu
• 1 szklanka wody
• Sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwucentymetrowe plastry, rozbijamy oraz doprawiamy pieprzem i sola.
2. Na każdy kawałku mięsa układamy po plasterku mozzarelli. Mięso zwijamy w roladki.
3. Panierujemy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju.
4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową lub bulion, ketchup, przecier i żurawinę. Łączymy z roladkami i gotujemy 10 minut aż sos nam zgęstnieje.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.