Babka z kurczaka z pieczarkami

Babka z kurczaka z pieczarkami

Babka z kurczaka z pieczarkami

Takie danie możemy podać na ciepło jak również na zimno. Mięso z kurczaka przyprawione aromatyczną przyprawą, faszerowane pieczarkami oraz papryką.

Czas przygotowania 60 minut
8 porcji

Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 1 cebula
• 1 kg pieczarek
• 1 papryka czerwona
• 2 całe jajka + żółtko
• 330 ml śmietany 30 %
• 2 łyżki maki pszennej
• 20 dag sera żółtego
• 2 łyżki przyprawy do kurczaka
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso z kurczaka kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka. Układamy w formie typu kek sówka, tak żeby połowa mięsa zwisała a dno było przykryte.
2. Cebule obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Do miski wbijamy dwa jajka i żółtko, ubijamy razem mąką pszenna oraz śmietaną i łączymy z startym serem na tarce o dużych oczach. Połowę masy wykładamy na mięso.
4. Na masie układamy grzyby i przykrywamy pozostałą masą.
5. Paprykę obieramy z nasion, drobno kroimy i układamy na babce.
6. Wierzch przykrywamy zwisającym mięsem.
7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.