Zupa z berlinek
Pyszna zupa z berlinkami, zachęta dla niejadków a berlinki każdy lubi nawet dorosły się skusi.
8 porcji
50 minut czas przygotowania
Składnik:
• ½ kg ziemniaków
• 1 cebula
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 2 opakowania berlinek
• Olej do smażenia
• 240 g fasoli czerwonej w puszce
• 200 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• Szczypta chili
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, myjemy, przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w plasterki parówki. Smażymy 10 minut i łączymy z ziemniakami.
3. Wlewamy fasolkę razem z zalewą, dodajemy przecier pomidorowy i zagęszczamy zupę mąką rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec zupę doprawiamy chili ewentualnie solą.
4. Zupa gotowa.
5. Smacznego.