Gołąbkowe rurki
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście, mięso bez zawijania, faszerowane rurki makaronowe w sosie pomidorowym z pierzynką z warzyw.
10 porcji
50 minut czas przegotowania
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• ½ torebki ryżu
• 1 jajko
• ½ kapusty
• 2 duże marchewki
• 250 g cannelloni
• 200 g przecieru pomidorowego
• ½ szk. śmietany 12%
• 2 łyżki ketchupu
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką, wsypujemy majeranek. Następnie dodajemy ¼ główki kapusty poszatkowanej i dokładnie mieszamy.
2. Tak przygotowanym farszem napełniamy rurki cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym.
3. Przygotowujemy sos przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną i jedną szklanką wody. Sosem polewamy rurki makaronowe.
4. Marchew obieramy myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczach, pozostałą kapustę drobno szatkujemy. Warzywa razem ze sobą mieszamy i układamy na wierzch zapiekanki.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C
6. Przed podaniem polewamy ketchupem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.