Makowiec Krucho Drożdżowy

Makowiec Krucho Drożdżowy

Makowiec Krucho Drożdżowy

Makowiec zawijany jest jednym z moich ulubionych ciast tradycyjnych. Jadłam już sporo wynalazków, ale jednak makowca nie da się niczym zastąpić. Oczywiście jest trochę pracochłonny, ale warto. Zachęcam również do zrobienia własnej, domowej masy makowej. Masa z puszki, to jakaś pomyłka-tam jest przecież tylko 20% maku! Wtedy ciasto nie powinno się już nazywać makowcem. Niejedna babcia przewraca się pewnie w grobie, jak widzi co się stało z jej tradycyjną recepturą 😉
Jeśli nie macie czasu, to nadzienie można przygotować jednego dnia, a ciasto i pieczenie zostawić sobie na drugi dzień.
Makowiec wyszedł idealny. Nie rozpada się, masa trzyma się ciasta. Dzięki temu, że owinęłam go papierem do pieczenia, nie miał nawet możliwości pęknięcia na środku. Trzeba tylko pamiętać, żeby owinąć równo, bo podczas wyrastania dopasowuje się do kształtu papieru, więc jeśli z jednej strony owiniecie ściślej niż z drugiej, to makowiec będzie z jednej strony cieńszy, a wiadomo, że równiutki wygląda ładniej.
Na koniec polałam lukrem, bo taki lubię najbardziej.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.