Zapiekane Bułeczki z Jajkiem
Jajka na twardo, na miękko, sadzone, jajecznica… a gdyby tak zapiekane w bułce? Z wędlinką, serem i szczypiorkiem. Ścięte białko i płynne żółtko… proste, a smaczne i inne niż zazwyczaj. Idealne na śniadanie w weekend i kolację w tygodniu.
Idzie Wielkanoc. Jajko w takiej postaci na Wielkanocnym stole na pewno zostanie ochoczo przyjęte.
Składniki:
4 bułki (ja upiekłam Proste Bułeczki Pszenne – upiekłam 6 zamiast 8 sztuk, żeby bułeczki były większe)
około 100 g wędliny, szynki (u mnie polędwica sopocka)
4 jajka
około 60 g sera żółtego
szczypiorek
sól, pieprz
Odetnij górę bułki, małym nożykiem wytnij miąższ pozostawiając około 1 cm od krawędzi.
Do środka bułki włóż pokrojoną w kostkę wędlinę, wbij jajko i przypraw. Wierzch posyp tartym żółtym serem i szczypiorkiem. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200°C przez 15-25 minut – czas zależy od piekarnika i wielkości jajek. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.