Orkiszowa babka wielkanocna
Babki nie należą do moich ulubionych ciast, właściwie piekę je wyłącznie w okresie okołoświątecznym, by tradycji stało się zadość.
Dzisiaj polecam wersję z mąki orkiszowej, dlatego może nie jest tak puszysta jak ta upieczona ze zwykłej mąki pszennej tortowej, ale na pewno dużo zdrowsza.
Polewa czekoladowa nie tylko dodaje smaku, ale zapewnia większą wilgotność i babka dłużej zachowuje świeżość.
Składniki:
4 duże jajka L
200 g masła
150 g cukru/ksylitolu
150 g mąki orkiszowej jasnej
90 g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy/laska wanilii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
masło roztopić. Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
ocieplone jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii
mąkę orkiszową wymieszać z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
do masy jajecznej dodać mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera
na koniec do ciasta wlać masło i zmiksować na jednolitą masę
przelać ciasto do foremki i piec 45 minut w 170*C
po upieczeniu wyjąć babkę z formy i ostudzić
zagotować śmietankę kremówkę, dodać połamaną czekoladę, odstawić na kilka minut następnie zamieszać
posmarować babkę polewą czekoladową