Hrabioske roladki
Roladki ze schabu zrobisz szybciutko są soczyste, zatopione w pysznym aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw.
13 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• Olej do smażenia
• Sól pieprz
• Mąka pszenna do panierki
Składniki na sos:
• 1 cebula
• 10 dag szynki
• 2 duże marchewki
• 1 czerwona papryka
• 1 szk. bulionu lub kostka rosołowa
• 2 łyżki sosu sojowego
• 200 g przecieru pomidorowego
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• ½ łyżeczki tabasco
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwucentymetrowe plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz sola.
2. Cebule obieramy, drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz sola.
3. Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa i zwijamy w roladki. Obtaczamy w mące pszennej, następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
4. Na drugiej patelni smażymy obraną, drobno pokrojona cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno szynkę oraz obrane, pokrojone w plasterki marchewki, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę. Podlewamy bulionem, wlewamy sos sojowy, przecier, ketchup, tabasco i gotujemy. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
5. Sos z warzywami łączymy z roladkami.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
1 Komentarz