Ciasto Borówkowy chruściak
Warstwowe ciasto na spodzie kruchym, przekładane bezą, masą kakaową, masą śmietankową z dodatkiem borówki, którą można zastąpić innym owocem np. winogronem.
60 minut czas przygotowania
2 formy 24 cm x 24 cm
Składniki na ciasto:
• 200 g margaryny
• 6 łyżek cukru pudru
• 8 żółtek
• 1 ½ mąki pszennej
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
• 8 białek z jajka
• 1 szk. cukru
• 10 dag migdałów
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na masę kakaową:
• 400 ml śmietany 30%
• 250 g mascarpone
• 2 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru pudru
• 3 łyżki żelatyny
Składniki na masę śmietanową:
• 400 ml śmietany 30%
• 250 g mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru
• 3 łyżki żelatyny
• 10 dag borówek
Dodatkowo:
• 80 g okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto dzielimy na połowę i wykładamy do dwóch takich samych form do pieczenia.
3. Następnie przygotowujemy bezę, białka ubijamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładamy na wierzch każdego ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
4. W tym czasie, co piecze się nam ciasto przygotowujemy masy. Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone , cukier puder , kakao i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.
5. Masę wykładamy na jedno upieczone ciasto i utykamy głęboko biszkopty.
6. Pozostała nam do przygotowania masa śmietankowa, śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy mascarpone, cukier puder oraz rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Masę łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wykładamy na masę kakaową.
7. Na wierzch masy układamy upieczone wcześniej ciasto.
8. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
9. Gotowe.
10. Smacznego