Czarodziejska Zapiekanka
Takiej zapiekanki jeszcze nie jedliście, wykorzystanie w innej wersji mięsa mielonego, zamiast tradycyjnych mielonych. Rurki makaronowe nadziewane mięsem oraz warzywami, zapiekane w piekarniku.
50 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
• 1 całe jajko
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka majeranku
• 1 papryka czerwona
• 4 ogórki konserwowe
• 10 dag sera żółtego
• 350 g cannelloni
• brokuł
Składniki na sos:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 szk. mleka
• 10 dag sera żółtego
• Sól
• Pieprz
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem. Następnie dodajemy obraną z nasion, bardzo drobno pokrojoną połowę papryki oraz ogórki konserwowe i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy nadziewamy rurki makaronowe.
2. Formę do pieczenia 24 cm x 24 cm smarujemy masłem i układamy jedną warstwę rurek.
3. Robimy sos, masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę pszenną, wlewamy stopniowo mleko cały czas mieszając żeby nie powstały nam grudki. Doprawiamy pieprzem , solą oraz gałką i dodajemy ser żółty starty na tarce o dużych oczach. Gotujemy do chwili, kiedy sos nam zgęstnieje i rozpuści się ser.
4. Połową sosu smarujemy rurki makaronowe.
5. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i układamy na przemian z pozostałymi cannelloni.
6. Wierzch smarujemy pozostałym sosem i posypujemy pokrojoną drugą połową papryki.
7. Zapiekamy w piekarniku 40 minut w 180°C.
8. Gotowe.
9. Smacznego.