Zupa z Andaluzji
Taka zupa zastąpi nam również drugie danie. Udka z kurczaka, pieczarki, warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw, pożywna, rozgrzewająca, dacie się skusić?
Składniki:
• 3 udka z kurczaka
• ½ kg ziemniaków
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• 2 marchewki
• 1 duża pietruszka
• 200 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 łyżeczka imbiru
• ½ łyżeczka czosnku
• ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy.
2. Mięso myjemy osuszamy, wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę i kroimy w paski. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą, następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu łączymy z ziemniakami.
3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na pozostałym oleju po smażeniu mięsa.
4. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Grzyby przekładamy do garnka z zupą.
5. Marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Warzywa przesmażamy i również przekładamy do garnka.
6. Zupę doprawiamy papryką ostrą, imbirem, czosnkiem, gałką muszkatołową, ewentualnie solą, dodajemy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
7. Zupa gotowa.
8. Smacznego.