Pączki z krówką
Pączki które znikają w mgnieniu oka, dla niektórych wydaje się trudne upieczenie paczków a w rzeczywistości trudniej jest zrobić ciasto.
Czas przygotowania 90 minut
30 porcji
Składniki na rozczyn:
• 10 dag drożdży
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• ½ szk. mleka lekko podgrzanego
Pozostałe składniki:
• 1 kg mąki pszennej typ 650
• ½ kostki masła
• 2 szk. mleka
• 10 żółtek
• ½ szk. cukru
• Olej do smażenia
• 400 g masy krówkowej
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Na początku robimy rozczyn, do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i połowę szklanki ciepłego mleka. Rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy kilogram mąki pszennej, wsypujemy cukier, wbijamy żółtka, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy lekko podgrzane mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy do chwili, kiedy ciasto odchodzi nam od łyżki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość jednego centymetra, wycinamy szklanką koła i nakładamy po łyżce masy korówkowej. Ciasto zwijamy do góry żeby powstały nam okrągłe kule.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Pączki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
6. Smacznego.