Klopsiki z indyka z makaronem

Klopsiki z indyka z makaronem

Klopsiki z indyka z makaronem

Co powiecie na inne spaghetti, coś nowego a zarazem pysznego. Pulpeciki z indyka z dodatkiem aromatycznej przyprawy, która sprawia, że pulpety są lekko pikantne i smaczne, podane z sosem i makaronem. Polecam.

7 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na pulpety:
• ½ kg mięsa mielonego z fileta indyka
• 1 opakowanie przyprawy do indyka
• Sól
• 1 całe jajko
• 1 cebula olej do smażenia

Składniki na sos:
• 500 ml passaty pomidorowej
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka bazylii
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 szklanka bulionu lub kostka rosołowa
• Olej do smażenia
• 10 dag sera startego parmezan

Dodatkowo:
• 1 opakowanie makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy na al. dente w osolonej wodzie.
2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry, przesmażamy, podlewamy rosołem.
3. Dodajemy passatę, cukier, bazylię, paprykę ostrą i oregano. Woda musi odparować.
4. Drugą cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do mięsa, do tego wbijamy jajko i wsypujemy sól oraz przyprawę do indyka. Wyrabiamy klopsiki i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
5. Do żaroodpornego naczynia wkładamy ugotowany makaron, następnie wtykamy klopsiki i polewamy sosem. Obsypujemy serem parmezan.
6. Do nagrzanego piekarnika 180°C wstawiamy naczynie i pieczemy około 10 minut.
7. Gotowe.
8. Smacznego.

2 komentarze

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.