Muffinki czekoladowe z dżemem z porzeczki
Coś słodkiego do kawki, małe babeczki na bazie czekolady z nutką dżemu porzeczkowego.
24 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 10 łyżek mąki pszennej typ 650
• 200 g czekolady mlecznej
• 250 g masła
• 410 g dżemu z czarnej porzeczki
• 4 całe jajka
• Niepełna szklanka cukru
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy czekoladę, cukier oraz dżem i mieszamy dwie minutki.
2. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka i wlewamy masę czekoladową, dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem.
3. Masę wykładamy do foremek na muffinki i pieczemy 30 minut w 180°C.
4. Gotowe.
5. Smacznego.