Zapiekana ryba z brokułem
Piątkowa zapiekanka, filety rybne zapiekane z brokułem, polane pysznym sosem beszamel, posypane parmezanem a co najważniejsze zero smażenia.
10 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg dowolnego fileta rybnego
• Mąka pszennej do panierki
• Sól
• Kurkuma
• Papryka ostra
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos:
• 2 łyżka masła
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 szk. mleka
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• Sól
• Pieprz
Składniki dodatkowe:
• 5 dag sera parmezan
• 2 brokuł
Sposób przygotowania ryby:
1. Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, papryką oraz kurkumą. Panierujemy w mące, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Układamy na upieczonej rybie.
3. Przygotowujemy sos, margarynę rozpuszczamy, dodajemy mąkę mieszając, żeby nie powstały nam grudki, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i wlewamy stopniowo mleko. Gotujemy aż sos nam zgęstnieje.
4. Sos układamy na warzywie i posypujemy startym serem parmezanem.
5. Zapiekamy w 180°C do chwili rozpuszczenia się sera.
6. Gotowe.
7. Smacznego.