Szybki barszcz z gotowanych buraków

Szybki barszcz z gotowanych buraków

Szybki barszcz z gotowanych buraków

Prosta zupa z gotowanych buraczków a’la barszcz ukraiński, przygotujesz ją w niecałe 30 minut.
To zupa którą gotuję z ogromną przyjemnością i nigdy mi się nie znudzi, bo uwielbiam wszystkie czerwone barszczyki.
Dzisiejsza jest bez wkładki mięsnej, a pomimo tego syta i pożywna, dzięki dużej ilości warzyw.

Składniki:
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2-3 czerwone ugotowane buraczki
1,5 l wody/bulionu
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 puszka białej fasoli
śmietana

Przygotowanie:
w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę
dodać startą na tarce marchew, pietruszkę i seler oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i w półtalarki por. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przyprawy
zalać wodą/bulionem i gotować do miękkości warzyw 20 minut
na koniec dodać starte na dużych oczkach tarki jarzynowej buraczki, ząbek czosnku i przepłukaną na sitku fasolkę z puszki. Pogotować jeszcze kilka minut. Na koniec zakwasić cytryną
podawać ze śmietaną

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.