Gołąbki z młodej kapusty
Nie ma nic lepszego jak gołąbki z młodej kapusty tak twierdzi moja Córka, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem.
10 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 torebka ryżu
• 1 główka kapusty młodej
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• 1 całe jajko
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
• 200 g przecieru pomidorowego
• ½ szk. śmietany 12 %
• 1 łyżka Vegety
Sposób przygotowania:
1. Kapustę parzymy w gorącej wodzie, ryż gotujemy w osolonej wodzie.
2. Do miski przekładamy mięso, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz sól. Następnie dodajemy obraną oraz startą na tarce o dużych oczach marchew oraz pietruszkę. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.
3. Farsz mięsny układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki.
4. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak żeby gołąbki były przykryte i posypujemy Vegeta.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
6. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy rozrobiony ze śmietaną.
7. Gołąbki gotowe.
8. Smacznego.