Szaszłyki w sosie barbecue

Szaszłyki W Sosie Barbecue

Szaszłyki w sosie barbecue

Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, na niedzielny obiad, również zamiast piec piekarniku możemy upiec na grillu.

5 porcji
45 minut czas przygotowania

Składniki na sos:
• 300 ml przecieru pomidorowego.
• 1 cebula.
• 1 łyżka oleju.
• 2 ząbki czosnku.
• 2 łyżki octu winnego.
• 2 łyżki brązowego cukru.
• 2 łyżki sosu sojowego.
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Składniki na marynatę:
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki mleka
• 1 całe jajko
• 1 łyżka maki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:
• 1 kg mięsa wieprzowego ze szynki
• 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego

Sposób przygotowania sosu:
1. Zacznij od sosu: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut).
Sposób przygotowania mięsa:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz przyprawa do mięsa.
2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy razem ze sobą i dodajemy mięso. Odstawiamy, na co najmniej godzinę.
3. Po tym czasie nakładamy mięso na patyczki do szaszłyka i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 35 minut w 180°C. Możemy obracać, co 10 minut żeby równo się upiekły.
4. PO upieczeniu układamy na talerzu, polewamy sosem.
5. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.