Klopsiki Pankracego
Małe klopsiki z mięsa mielonego w aromatycznym sosie z dodatkiem różnych warzyw. Danie można podać z kluskami śląskimi, kopytkami, makaronem lub ryżem.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na klopsy:
• ½ kg mięsa mielonego
• 1 całe jajko
• Szczyptę czosnku
• sól
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12 %
Składniki pozostałe:
• 1 cebula
• 1 kg pieczarek
• 2 papryki czerwone
• 4 ogórki konserwowe
• Olej do smażenia
• 200 g przecieru pomidorowego
• 200 g ketchupu pikantnego
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 łyżeczka cukru
• Szczypta chili
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy czosnek, majeranek, paprykę Sotrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie wyrabiamy. Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy papryki umyte, obrane z nasion, pokrojone w małe paseczki i ogórki konserwowe pokrojone w pół plasterki.
3. Pod koniec smażenia wlewamy przecier, ketchup, ocet jabłkowy, wsypujemy cukier oraz chili. Ewentualnie możemy podlać wodą jak sos jest za gęsty.
4. Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody.
5. Sos warzywny łączymy z klopsami.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.