Gulasz cielęcy z pieczarkami
Gulasz cielęcy to super propozycja na świąteczny obiad dla całej rodzinki. Cielęcina jest najdelikatniejszym mięsem tak mięciutkim, że dosłownie rozpływa się w ustach. Do gulaszu dodałam pieczarki i gałązki świeżego tymianku.
Gulasz podałam z kluskami śląskimi czerwoną kapustą.
Składniki:
500-600 g karkówki cielęcej
300 g małych pieczarek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
czerwona papryka w proszku
2 ząbki czosnku
tymianek
1 cebula
bulion/woda
Przygotowanie:
umyte, osuszone mięso pokroić w 2 cm kostkę. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Na koniec dodać rozdrobniony czosnek
podsmażone mięso i cebulę przełożyć do rondla. Podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości, około 1,5 godziny
15 minut pod koniec dodać przekrojone na połówki lub ćwiartki pieczarki
SMACZNEGO !