Schabowe z młodą kapustką
Korzystajmy z nowalijek. Kotlety schabowe przykryte pierzynką z młodej kapusty, papryki oraz marchwi to moja propozycja na niedzielny obiad.
10 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 mała główka kapusty młodej
• 5 dag boczku wędzonego
• 1 papryka czerwona
• 1 cebula
• 1 marchew
• 15 dag sera żółtego
• 2 jajka
• Bułka tarta do panierki
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek, smażymy do chwili zarumienia, następnie dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojoną w drobne paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem.
4. Farsz z kapusty rozkładamy na każdy kotlet i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
5. Chwilę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180°C do chwili rozpuszczenia się sera.
6. Kotlety gotowe.
7. Smacznego.