Schabowe pod ziemniaczaną kołderką
Zostały Wam kotlety z poprzedniego dnia to możemy je wykorzystać i przykryć ziemniaczaną pierzynką, zamiast gotować ziemniaki.
7 porcji
45 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg schabu
• 1 cebula
• 20 dag pieczarek
• Olej do smażenia
• Bułka tarta do panierki
• 2 jajka
• 3 jajka ugotowane na twardo
• 4 duże ziemniaki
• 10 dag sera żółtego ziemniaki
• 1 papryka czerwona
• 2 łyżki majonezu
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwucentymetrowe plastry i rozbijamy, Posypujemy pieprzem oraz solą. Panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Farsz mięsny układamy na każdym kotlecie.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy obrane, ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka, starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, drobno pokrojoną paprykę oraz majonez. Dokładnie mieszamy i wykładamy na grzyby.
4. Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C
5. Kotlety gotowe.
6. Smacznego.