Botwinka
Botwinka to pierwsza majowa nowalijka, z której przygotujesz pyszną sezonową zupę. W maju botwinka jest najsmaczniejsza, a liście i młode buraczki miękkie, delikatne i szybko się gotują.
Zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem to prawdziwa pychota.
Nawet się nie zastanawiaj, tylko do dzieła.
Składniki:
2 pęczki botwinki
2-3 młode ziemniaki
1 marchewka
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1,2 l bulionu
koperek
Przygotowanie:
botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odciąć buraczki od liści i oskrobać je lub obrać. Liście z łodyżkami pokroić w 1- cm kawałki, a buraczki w cienkie plasterki, większe w półplasterki
ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
w garnku, w którym gotujesz zupę na maśle podsmażyć ziemniaczki z marchewką, następnie wlać gorący bulion i gotować około 10 minut. Posolić
dodać plasterki buraczków i posiekane łodyżki z liśćmi i gotować około 8 minut
dodać sok z cytryny, 1 łyżeczkę cukru, śmietankę i koperek
1 Komentarz