Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą to bardzo prosty i pyszny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Nie licząc czasu jaki potrzebujemy do zamarynowania mięsa, robi się ją błyskawicznie.
Karkówkę wystarczy wysmarować marynatą z majonezu i ketchupu, włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Wychodzi soczysta, miękka i aromatyczna. Takie mięsko można podać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką np. z białej kapusty i marchewki. Jest smaczne również na drugi dzień po upieczeniu, więc za jednym zamachem można zrobić obiad na dwa dni.
Karczek to mój ulubiony rodzaj mięsa, niestety jest dość tłusty, dlatego nie przyrządzam go zbyt często. Niemniej jednak raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić.
Zobacz inne przepisy na karkówkę na obiad:
Karkówka pieczona z warzywami – prosty przepis na domowy obiad
Karkówka zapiekana z kapustą pekińską
Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym
Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką