Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty to znakomity pomysł na smaczne, szybkie i tanie danie jednogarnkowe. Z dodatkiem ulubionej kiełbasy i młodych ziemniaków super majowy obiad.

Składniki:
1 mała młoda kapusta
1 cebula
100 g surowego wędzonego boczku
pęto ulubionej kiełbasy (u mnie domowa pieczona)
1 łyżka masła klarowanego
koperek
1 szklanka wody
1 łyżka mąki
1 łyżka soku z cytryny
koperek

Przygotowanie:
cebulę pokrojoną w piórka, a boczek w kostkę umieść w garnku, w którym przygotowujesz bigos. Wytapiaj powoli boczek, aż się zrumieni i cebula zeszkli. Gdy boczek jest za chudy i zacznie przywierać dodaj trochę tłuszczu
dodaj pokrojoną kiełbasę i przesmażaj kolejne kilka minut
dodaj pokrojoną kapustę, sól, pieprz, podlej szklanką wody i duś około minut, aż kapusta będzie miękka
na koniec zapraw mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody i zagotuj, aż do zgęstnienia
na koniec dodaj sok z cytryn i posiekany koperek
podawaj z młodymi ziemniakami lub pieczywem

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.