Wiosenna zupa z białymi szparagami
Z białych szparagów najczęściej przygotowujemy zupę krem. Nie wszyscy przepadają jednak za zmiksowaną papką.
Proponuję wiosenną zupę z młodymi ziemniakami i białymi szparagami, tym razem pokrojonymi w plasterki.
Delikatna w smaku, pachnąca szparagami i szybka do przygotowania, w wydaniu wegetariańskim. Zamiast zagęszczać zupę mąką dodałam trochę makaronu.
Polecam!
Składniki:
500 g białych szparagów
3-4 młode ziemniaki
1 marchew
1 cebula
1 łyżka klarowanego masła
2 garstki makaronu
koperek
1,2-1,5 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
szparagi obrać kierując nożyk od nasady główki w dół, następnie odłamać zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane szparagi pokroić w plasterki, główki pozostawić w całości. Bardzo grube przekroić wzdłuż na pół
ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, a cebulę w kostkę
w garnku, w którym przygotowujesz zupę zeszklić cebulę, dołożyć ziemniaki i krótko obsmażyć.
dodać przygotowane szparagi, makaron i gotować jeszcze około 8 minut
przed podaniem posypać koperkiem i zaprawić śmietaną