Filet pod wiosenną pierzynką
Delikatne mięso z kurczaka w aromatycznej przyprawie pod pierzynką z nowalijek. Połączenie tych smaków, to prawdziwe dzieło kulinarne
8 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 1 cebula
• ½ główki kapusty młodej
• 1 marchew
• 1 papryka czerwona
• 3 ogórki konserwowe
• 3 łyżki majonez
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 15 dag sera żółtego
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plastry, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew, obraną z nasion i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki konserwowe. Doprawiamy pieprzem oraz solą, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości.
3. Tak przygotowane warzywa rozkładamy na każdym kawałku mięsa.
4. Majonez oraz ketchup razem mieszamy i sosem przykrywamy warzywa.
5. Na koniec posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
6. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180° C.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.