Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

Placuszki ziemniaczane z młodą kapustą

Znudziły się Wam ciągle gotowane ziemniaki?
Proponuje placuszki z ziemniaków młodych z młodą kapustką. Takie placuszki z ziemniaków możemy polać sosem oraz mięsem. Smakują jak kopytka, ale są dużo lepsze.

12 porcji
50 minut czas przygotowania

Składnik:
• ½ kg ziemniaków młodych
• ½ główki kapusty młodej
• 2 marchewki młode
• 1 cebula
• 7 łyżek mąki ziemniaczanej
• 2 jajka
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka octu
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
2. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy.
3. Wbijamy jajka, wlewamy oliwę, wsypujemy sól oraz pieprz i dodajemy obraną, drobno pokrojoną usmażoną cebulę.
4. Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
5. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą.
6. Wsypujemy Vegetę, cukier, wlewamy ocet i gotujemy 20 minut.
7. Po tym czasie odciskamy z kapusty wodę i przekładamy do ziemniaków. Dokładnie wyrabiamy i robimy dłonią placki.
8. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C,
9. Gotowe.
10. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.