Zielone szparagi z sosem mornay
Sezon szparagowy w pełni, a najlepiej smakują szparagi z dodatkiem odpowiedniego sosu, który podkreśli ich smak. Najprostszy jest biały, delikatny w smaku sos beszamelowy, wywodzący się z kuchni francuskiej.
Na bazie sosu beszamelowego możesz przygotować bardziej wyrazisty w smaku sos mornay, z dodatkiem ziół i utartego sera.
Składniki
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml mleka
dowolny ser (u mnie parmezan)
2 łyżki posiekanych ziół (np.tymianek i oregano)
sól, pieprz
sok z cytryny
1 pęczek zielonych szparagów – 500 g
Przygotowanie:
szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj w osolonej wodzie przez około 8 minut
w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka
powoli wlewaj zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową, aż się całość zagotuje. Sos będzie powoli gęstniał
dodaj sól, pieprz. posiekane zioła i starty na tarce ser
podawaj od razu z ugotowanymi szparagami. Sos nie nadaje się do odgrzewania. Podana ilość wystarcza na 500 g szparagów
SMACZNEGO !