chlebek rabarbarowy

chlebek rabarbarowy

chlebek rabarbarowy

Chlebek rabarbarowy to drożdżowe ciasto zawijane z rabarbarem i upieczone w formie chlebka.
Kolor bladego rabarbaru wzmocniłam dodatkiem czarnej porzeczki. Nadzienie jest pyszne, winne i bardzo wyraziste w smaku. Chlebek jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku.

Składniki:
320 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna 630)
150 ml mleka
50 g masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
25 g drożdży
2 jajka
4 łodygi rabarbaru
3/4 szklanki mrożonej czarnej porzeczki
2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:
rabarbar obrać, pokroić w 1-2 cm kawałki, zasypać w rondlu cukrem, dodać czarną porzeczkę i podgrzewać około 10 minut. Pilnować, by rabarbar się nie rozgotował. Wylać zawartość rondla na sitko i odstawić, by ściekł nadmiar soku (z zebranego soku przygotujesz pyszny napój)
ciasto drożdżowe przygotować wg podstawowego przepisu z bloga z ilości składników podanych w przepisie (do ciasta dodać 1 jajko+1 żółtko, białko pozostawić do posmarowania chlebka przed pieczeniem)
wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt grubości około 1 cm
rozwałkowane ciasto delikatnie posmarować pozostawionym białkiem, na to równomiernie rozłożyć odsączone owoce rabarbaru z czarną porzeczką. Zwinąć ciasto w roladę i umieścić w keksowej foremce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia
wyrośnięty chlebek posmarować białkiem wymieszanym i 1 łyżką mleka, naciąć w kilku miejscach
piec w 180* C około 30 minut, do zrumienienia
SMACZNEGO !

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.