Kotlety Artemidy
Genialne połączenie składników, które tworzy danie doskonałe. Koniecznie musisz spróbować przepisu. Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety z mięsem mielonym, nie tylko smakują wyjątkowo, ale również wyglądają oryginalnie. Spróbuj i przekonaj się.
6 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• Cebula
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• Sól
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 1 jajko
• 2 kulki mozzarelli
• 20 dag sera żółtego
• 1 opakowanie groszek z marchewką
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka mąki pszennej
• ½ łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, sól, wlewamy śmietanę i wrabiamy masę mięsną.
2. Następnie robi płaskie duże kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.
3. Groszek z marchewką, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, masło i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilość wody.
4. Ser mozzarella kroimy w plastry i układamy na każdym upieczonym kotlecie.
5. Następnie wykładamy marchewkę z groszkiem i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
6. Ponownie zapiekamy do chwili rozpuszczenie się sera.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.