Meksykański bigos z młodej kapusty
Aromatyczny bigos z młodej kapusty. W takim wydaniu jeszcze go nie próbowałaś. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji się skończysz.
12 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 główka młodej kapusty
• 2 papryki czerwone
• 1 papryka żółta
• 2 marchewki
• 4 ogórki konserwowe
• 2 laski kiełbasy podwawelskiej
• 1 puszka kukurydzy konserwowej
• 1 puszka fasolki konserwowej
• 1 łyżka mąki pszennej
• 200g przecieru pomidorowego
• 1 łyżka Vegety
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno szatkujemy, marchewki obieramy, kroimy w plasterki i razem kapustą przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy Vegetę i gotujemy.
2. Następnie myjemy, obieramy z nasion, kroimy w paseczki papryki a ogórki w pół plasterki i łączymy z kapustą.
3. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, przesmażamy na rozgrzanym oleju i również przekładamy do kapusty.
4. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy, doprawiamy chili i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos na zgęstnieje.
5. Gotowe.
6. Smacznego.