Młoda kapusta ze szparagami i białą kiełbasą
Miałam do spożytkowania równocześnie i młodą kapustę i szparagi. Tak też dwie wiosenne gwiazdy wylądowały w jednym daniu. Dodałam białe kiełbaski, młode ziemniaczki i pyszne letnie danie gotowe. Polecam!
Składniki:
1/2 młodej kapusty
1 pęczek zielonych szparagów
3/4 szklanki bulionu/wody
2 białe kiełbasy
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie:
pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na maśle klarowanym. Dołożyć pokrojoną młodą kapustę, podlać bulionem, dodać sól, pieprz i dusić około10 minut
w międzyczasie przygotować szparagi. Odłamać zdrewniałe końce, główki zostawić w całości, resztę pokroić w około 2 cm kawałki
pokrojone szparagi i kiełbasę dołożyć do gotującej się kapusty (główki dorzucić na samym końcu) i dusić razem jeszcze około 5 minut. Na samym końcu dodać główki szparagów, koperek wyłączyć. Zostawić pod przykryciem, by doszły
podawać z młodymi ziemniaczkami
SMACZNEGO !