Mielone w sosie słodko kwaśnym
Rewelacyjny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Ich oryginalny smak i wygląd, skusi dosłownie każdego, zarówno dorosłych, jak i najmłodszych domowników. Szybkie danie i bardzo proste, sos można przygotować samemu lub użyć kupnego.
9 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki na kotlety:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 1 łyżka przyprawy gyros
• Sól
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany
• Bułka tarta do panierki
• Olej do smażenia
Składniki pozostałe:
• ½ opakowania makaronu świderki
• 500 g sosu słodko kwaśnego
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy okrągłe kotlety, panieruje w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu przekładamy do naczynia. Polewamy rozgrzanym sosem słodko kwaśnym i utykamy usączone kotlety mielone.
3. Gotowe.
4. Smacznego.