Patelnia Pyszność

Patelnia Pyszność

Patelnia Pyszność

Propozycja na sobotni obiad, szybki prosty a zarazem pyszny. Mięso z kurczaka w aromatycznym sosie, podajemy z ryżem lub makaronem.

5 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 2 ząbki czosnku
• Kawałek korzenia imbiru
• 2 marchewki
• Brokuł
• 5 dag grzybów MUN
• 1 pomarańcza
• 1 limonka
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• Olej do smażenia
• Sól
• 1 łyżeczka octu ryżowego
• 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz wsypujemy sól, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Czosnek oraz imbir obieramy i drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną, pokrojoną w słupki marchew oraz brokuł podzielony na małe różyczki oraz wcześniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby MUN. Podlewamy ½ szklanki wody i gotujemy.
3. Pomarańcze, limonkę myjemy i wyciskamy sok do naczynia. Można zostawić kilka plasterków do dekoracji. Do soku z owoców wlewamy ocet, cztery łyżki sosu sojowego, miód, oraz wsypujemy skrobię ziemniaczana. Mieszamy i zagęszczamy sos warzywny.
4. Na koniec warzywa łączymy z mięsem.
5. Gotowe, podajemy z ryżem.
6. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.