Placki z ciecierzycy podane z orzeźwiającym sosem miętowym.
Placki z cieciorki podane z orzeźwiającym sosem miętowym. Jeśli nie jemy mięsa lub chcemy od niego odpocząć, placki z ciecierzycy będą idealne. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo sycące. Placki również przepysznie smakują z tzatzikami lub sosem czosnkowym. Najlepsze będą świeżo po usmażeniu.
Składniki na placki:
✔️ 400 g ciecierzycy z puszki lub suchej
✔️ 1 jajko
✔️ 3 ząbki czosnku
✔️ 4 łyżki mąki pszennej
✔️ 2 łyżki sosu sojowego
✔️ 1 łyżeczka nasion kolendry
✔️ 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
✔️ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✔️ Olej kokosowy lub inny do smażenia
✔️ Sól
✔️ Pieprz
✔️ Kiełki lucerny
Składniki na sos miętowy:
✔️ 150 g jogurtu Skyr lub innego gęstego
✔️ 1 łyżeczka soku z cytryny
✔️ 1 szklanka listków świeżej mięty
✔️ 1 łyżka oliwy z oliwek
✔️ 1 łyżeczka cukru
✔️ Sól
✔️ Pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę z puszki lub wcześniej ugotowaną z instrukcją na opakowaniu, odsączamy z zalewy. Do miski wrzucamy ciecierzycę, jajko, czosnek oraz resztę składników. Wszystko blendujmy na gładką masę. Łyżką nakładamy masę i rozprowadzamy na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą. Placki smażymy po obu stronach na średnim ogniu. Im więcej użyjemy oleju tym bardziej placki będą chrupiące.
Umyte listki świeżej mięty wkładamy do miski lub w pojemnika blendera, wlewamy oliwę z oliwek i blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz i ponownie blendujemy do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Sos wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
Placki podajemy z kiełkami lucerny i sosem miętowym.
Smacznego😋😋😋