Dżem truskawkowy bez cukru. Janginizacja truskawek

Dżem truskawkowy bez cukru. Janginizacja truskawek

Dżem truskawkowy bez cukru. Janginizacja truskawek

Zapraszam na dżem truskawkowy bez dodatku cukru i jakiegokolwiek innego słodzidła. Czy to możliwe? Tak, ponieważ owoce zawierają naturalny cukier, który uwalnia podczas długiego podgrzewania po dodaniu zaledwie szczypty soli i dżemu nie musisz już dosładzać.

Na tym polega właśnie janginizacja. Janginizacja będzie tylko wtedy skuteczna, gdy użyjesz bardzo dojrzałych i słodkich owoców. Jak się nie uda zawsze możesz dżem dosłodzić.

To moje pierwsze przetwory przygotowane metodą janginizacji. Nie było trudno uzyskać zadowalający efekt, ponieważ truskawki w tym roku są wyjątkowo słodkie. Największe upały przypadły akurat na okres dojrzewania owoców.

Dżemy przygotowane tą metodą zachowują także wspaniały kolor.

Składniki:
2 kg truskawek
2 szczypty soli

Przygotowanie:
truskawki odszypułkować, pokroić na kawałki i umieścić w dużym, płaskim rondlu z grubym dnem
truskawki wymieszać z solą i rozpocząć podgrzewanie. Podgrzewałam 3 razy po pół godziny. Dugość podgrzewania zależy od owoców, czasem wystarczy 1 godzina i owoce są całkowicie odparowane z wody, a dżem jest już gęsty gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić suchymi wieczkami
pasteryzować 20 minut

UDANYCH PRZETWÓW!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.