Mini beziki
Mini beziki są bardzo proste do przygotowania, a mają wiele zastosowań, przy okazji wykorzystasz białka. Solo do kawy smakują wyśmienicie, możesz je przełożyć ulubionym krem, wykorzystać do dekoracji tortu. Latem to niezastąpiony dodatek do owocowych deserów i dodatek do bitej śmietany.
Składniki:
2 białka
100 g drobnego cukru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
białka ubić z solą na sztywną pianę i powoli łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijamy do powstania gęstej, lśniącej piany. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką wyciskać bezy o dowolnych kształtach na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia piec w 110*C przez 60 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym lub metalowym pojemniku
SMACZNEGO !