Kaczka z warzywami
Moja rodzina uwielbia czarninę, ale co zrobić z pozostałym mięsem ( udka, piersi) można upiec tradycyjnie z marchewką, ale również można przygotować moim nowym sposobem. Polecam.
4 porcje
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• Jedna pierś z kaczki
• 2 udka z kaczki
• 1 opakowanie warzyw chińskich
• 2 ząbki czosnku
• 3 cm korzenia Imbiru
• 3 łyżki sosu sojowego jasnego
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka octu ryżowego
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• Sól
• Opakowanie Tagliatelle
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, zdejmujemy skórę i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, wlewamy sos sojowy jasny, solimy, wsypujemy jedną łyżkę skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.
2. Czosnek oraz imbir obieramy, drobno kroimy i przekładamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodajemy mięso. Mieszamy do chwili, kiedy mięso się zarumieni i podlewamy ½ szklanki wody.
3. Dodajemy warzywa, wlewamy sos sojowy ciemny, ocet, miód, ewentualnie solimy. Gotujemy 30 minut.
4. Po tym czasie zagęszczamy pozostałą skrobią rozrobioną w małej ilości wody.
5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu,
6. Tagliatelle wykładamy do naczynia, polewamy sosem z mięsem.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.