Śniadaniowa rolada
Masz ochotę na takie śniadanie? Daj się skusić. Bardzo szybki oraz prosty sposób na przygotowanie rolady, którą obłożymy kanapki. Składniki na roladę możemy dowolnie komponować według smaku.
10 porcji
15 minut czas przygotowania
Składniki:
• 15 dag szynki konserwowej
• 3 jajka
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 2 ogórki kiszone
• 190 g jogurtu naturalnego
• 50 g żelatyny
• 1 łyżka musztardy sarepskiej
• ½ szk. wody
• ½ łyżeczki czosnku
• Sól
• Pusta butelka plastykowa 0,75 l
Sposób przygotowania:
1. Papryki myjemy, osuszamy, obieramy z nasion i drobno kroimy. Ogórki oraz szynkę również drobno kroimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu studzimy, obieramy skorupki i kroimy w drobną kostkę.
3. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy jogurt, musztardę, wsypujemy sól oraz czosnek.
4. W osobnym naczyniu rozpuszczamy żelatynę w ½ szk. wody i wlewamy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.
5. Przygotowujemy butelkę, myjemy, osuszamy i odcinamy górną część, następnie napełniamy butelkę przygotowanym wcześnie farszem.
6. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy dwie godziny.
7. Po tym czasie wyjmujemy roladę z butelki i kroimy w cienkie plastry, obkładamy kanapki.
8. Smacznego, gotowe.