Mielone z cukinią

Mielone z cukinią

Mielone z cukinią

Zapach tego dania unosi się po całym mieszkaniu, czy dasz się namówić na aromatyczne kotlety z dodatkiem cukinii w pysznym sosie?
Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, a co najważniejsze bez stania przy patelni.

40 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 duża marchew
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 2 łyżki przyprawy Gyros
• 1 torebka ryżu
• Sól

Składniki na sos:
• 330 ml śmietany 30%
• 1 szk. passaty
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• Sól
• Pieprz

Składniki pozostałe:
• 2 cukinie
• 10 dag sera mozzarelli
• 1 papryka czerwona

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i robimy okrągłe kotlety.
2. Cukinie myjemy i kroimy dwu centymetrowe krążki.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z cukinią, tak żeby środek naczynia pozostał pusty.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
5. Do naczynia wlewamy śmietanę, passatę, ketchup, wsypujemy sól oraz pieprz, mieszamy.
6. Kotlety po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, w środek wlewamy sos, posypujemy umytą, drobno pokrojoną papryką oraz serem mozzarellą.
7. Chwilkę jeszcze zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
8. Gotowe.
9. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.