Mielone z cukinią
Zapach tego dania unosi się po całym mieszkaniu, czy dasz się namówić na aromatyczne kotlety z dodatkiem cukinii w pysznym sosie?
Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, a co najważniejsze bez stania przy patelni.
40 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 duża marchew
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 2 łyżki przyprawy Gyros
• 1 torebka ryżu
• Sól
Składniki na sos:
• 330 ml śmietany 30%
• 1 szk. passaty
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• Sól
• Pieprz
Składniki pozostałe:
• 2 cukinie
• 10 dag sera mozzarelli
• 1 papryka czerwona
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i robimy okrągłe kotlety.
2. Cukinie myjemy i kroimy dwu centymetrowe krążki.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z cukinią, tak żeby środek naczynia pozostał pusty.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
5. Do naczynia wlewamy śmietanę, passatę, ketchup, wsypujemy sól oraz pieprz, mieszamy.
6. Kotlety po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, w środek wlewamy sos, posypujemy umytą, drobno pokrojoną papryką oraz serem mozzarellą.
7. Chwilkę jeszcze zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
8. Gotowe.
9. Smacznego.