Ogórki konserwowe z papryką chili
W zeszłym roku po raz pierwszy w życiu przygotowywałam przetwory z ogórków na zimę, czyli ogórki konserwowe, ogórki kiszone, ogórki curry, krokodylki itp. Jako, że był to mój debiut, to bardzo bałam się o to jak wyjdą. Korzystałam co prawda z różnych przepisów, ale to i tak nie dawało mi stuprocentowej pewności, że przetwory wyjdą. Każda gospodyni ma swój wypróbowany, który zawiera określone proporcje przypraw itp. Ja trochę kierowałam się wyczuciem i upodobaniami smakowymi domowników. Dlatego czegoś dałam mniej czegoś więcej i muszę przyznać, że trafiłam z tymi proporcjami idealnie w gusta mojej rodziny. Wszyscy zajadali się wszystkimi ogóreczkami. Szczególnie do gustu przypadły wszystkim ogórki konserwowe z ostrą papryką, dlatego ten przepis podaję jako pierwszy. Oto on: